Sunday, June 24, 2012

Justitia justitiarilor

Stand pe margine si observand zilnic ceea ce se intampla in viata Romaniei noastre europene, nu pot sa nu-mi exprim punctul de vedere in legatura cu actul de justitie romanesc.
Poate ca voi bate campii, sau poate ca nu voi reusi sa ma fac inteles, sau poate ca nu sunt instruit suficient in acest domeniu de o importanta deosebita pentru functionarea corecta a unei natii, insa orice om care are o minima educatie poate sa vada evidenta.
Sistemul justitiar din Romania este alcatuit din oameni si oameni. Exista oameni cu o buna pregatire profesionala, oameni care prin activitatea lor reusesc sa tina justitia romaneasca pe linia de plutire. Spun pe linia de plutire pentru ca astfel de oameni sunt deja in minoritate in sistem. Fac aceasta afirmatie deoarece precum un lup infometat isi sfasie prada abia prinsa, tot asa si politicul romanesc sufoca, sfasie, insangereaza justitia. In functie de nevoile de moment, justitita actioneaza la comanda politica prin intermediul unor asa-zisi judecatori cu o mapa profesionala "de exceptie". In aceste mape profesionale ale acestor asa-zisi fauritori ai dreptatii primeaza, troneaza cazuri care mai de care mai "interesante", cazuri favorabile pentru o tabara polititca si cazuri nefavorabile pentru cealalta parte. 
Hai sa spunem prin absurd ca toti cei condamnati, indiferent de ce parte politica se afla, merita acest lucru. Ar fi bine, insa, de cele mai multe ori, continutul de fond al acuzatiilor care duc spre o condamnare sunt inexistente sau fabricate. 
Este foarte usor de observat cand un act justitiar se realizeaza tinandu-se cont de evidenta probelor si acuzatiilor si cand exista un "act justitiar" cerut, comandat ca la restaurant. Spun acest lucru deoarece, eu, ca simplu cetatean, mi-am dat seama foarte usor de momentele in care justitia romana lucreaza independent si de momentele in care actioneaza la comanda.
Atunci cand se realizeaza un act de justitie independent de politic nimeni, dar absolut nimeni, nu are ceva de comentat, paginile ziarelor nu sunt incarcate cu acest subiect, desi in unele cazuri cei condamnati sunt persoane publice (vezi cazul fostului primar de Baia Mare) sau alte cazuri cu nume mai putin sonore.
Cand politicul intervine in actul de justitie apare deja scandalul, apar comentarii din taberele politice, apar manifestatii de sustinere sau de condamnare. Din nefericire aceste cazuri sunt mult mai numeroase decat cele neinfluentate politic. Voi da doar cateva exemple: cazul Nastase (condamnat), cazul Basescu (imunitate), cazaul Roberta Anastase (achitat), cazul Ritzi (tergiversat), cazul presedintelui CJ Nicolescu de la Arges (condamnat), cazul Haissam (fuga din tara) si mai pot enumera o sumedenie.
Vedeti cat este de simplu? Oricine poate observa foarte usor diferentele, oricine poate judeca modul in care justitia romana lucreaza. Si sa nu fiu inteles gresit. Acest lucru se intampla de 23 de ani incoace.

No comments:

Post a Comment